Те са пометени от лицето на Земята преди 65 млн. години,

...
Те са пометени от лицето на Земята преди 65 млн. години,
Коментари Харесай

Динозаврите в киното никога не са изчезвали

Те са пометени от лицето на Земята преди 65 млн. години, само че в никакъв случай не са умирали в груповото човешко въображение. Огромните праисторически влечуги не престават да вълнуват публиката и в киносалоните, където през 1993-та Спилбърг по церемониален и замайващ метод облече в аудиовизия хипотезите на учените и фантазиите на писателя Майкъл Крайтън. " Джурасик парк " (глупавият превод на " Юрски парк ", непокътнато по табиет в заглавията и до днес) се трансформира в начало на един от огромните и сполучливи кино франчайзи - с динозавърски размери, може да се каже. Общата приходна сметка на петте кино лентата дотук е над 5 милиарда $, а с тежка стъпка се задава и шестият, дадено финален - " Джурасик свят: Господство ". В усърдно калкулираните бизнес модели на актуалния Холивуд никак не ми се има вяра това да е краят на историите за брахиозаври, Т-рекси и велосираптори, историите за които биват поглъщани от подрастващи - и пораснали - с идентичен вкус.

" Джурасик свят: Господство " идва четири години след " Рухналото кралство " - втория най-доходоносен филм в поредицата, въпреки и оценен най-ниско от критиците съгласно агрегатора на рецензии Rotten Tomatoes (по-ниско и от ужасния " Джурасик парк 3 " на Джо Джонстън). На режисьорския стол се завръща Колин Тревъроу, а зад рамото му наднича Спилбърг като изпълнителен продуцент посредством компанията си Amblin. На линия са и звездите от продълженията Крис Прат и Брайс Далас Хауард. Но в " Господство " са ни приготвили освен това - както в " Спайдърмен: Няма път към дома " видяхме всички герои и злодеи от поредицата, по този начин и тук учените, изиграни в оригинала от Сам Нийл, Лора Дърн и Джеф Голдблум, са на линия за прощална среща с динозаврите. 

След като Исла Нублар им стана стеснен, праисторическите рептилии са се разселили по цялата планета - и съжителстват с хората повече или по-малко сполучливо. Но апокалипсис няма да има, или най-малко не в световни размери. Филмът се движи прецизно към позната от предходните епизоди формула, отбелязвайки с тикчета всеки неминуем детайл - алчни инвеститори; учени, прекрачили етичните граници; дете (деца) в беда; самоотвержени герои; битка за оцеляване; бедствия и аварии; щастливо освобождение и несъмнено, ДИНОЗАВРИ. Много динозаври, повече динозаври и още по-големи динозаври - изпълнени с последния вик на цифровите благоприятни условия. 

Също както беше в последната кино трилогия на " Междузвездни войни ", цитатите и преразказите на събития и подиуми от предходните епизоди са многочислени, от време на време даже в непосредствено покадрово повтаряне. Това може да се пояснява като поклон към многочислените почитатели на поредицата, само че и като изпитание да бъдат привлечени в лоното на вярата нови генерации: в случай че един път е работило, не го пипай, продай го отново. Не може да се каже, че сюжетът на " Джурасик свят: Господство " свети с автентичност, забавни облици или жив разговор - в тази посока са ориентирани и многочислените рецензии, които заваляха към кино лентата още след първите прожекции - само че белким някой гледа филм за динозаври поради тези три неща? 

Филмът предлага ясни контури на положително зло, впечатляващо техническо осъществяване, резултати и шеметни преследвания по картата на света, които го сродяват повече с франчайзи като Джеймс Бонд или " Мисията невъзможна ", в сравнение с със личната му дино-история. (Гонката сред Крит Прат на мотор и надъхани динозаври по тесните улички на Малта не е за пропускане.) Заключителното обръщение е, несъмнено, екологично, тъй като, както споделяше Крайтън в оригинала: " Животът постоянно намира метод ". А динозаврите намират метод да прегазят боксофиса, все едно какво мислят критиците за тях.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР